Opening 30 juni '23

Nieuws

Themarondleiding: ontdek de verborgen schatten van de Buurkerk

06 november 2019

Rondleiding BuurkerkGrafstenen op de vloer, een machtig kerkorgel en eeuwenoude fresco’s. Iedere vrijdag in november organiseert Museum Speelklok een exclusieve themarondleiding waarin de Buurkerk, het huis van het museum, centraal staat. Tijdens de rondleiding, die wordt gegeven in verband met de tijdelijke presentatie Thuis in de Buurkerk, komen bezoekers alles te weten over de verborgen schatten van het eeuwenoude gebouw.

Sinds 1984 is Museum Speelklok de trotse inwoner van de middeleeuwse Buurkerk. Deze eerste Utrechtse kerk voor het volk bestaat al sinds de 10e eeuw. Vandaag de dag vullen de zelfspelende muziekinstrumenten van het museum de kerk met hun vrolijke klanken. Maar tussen al dit muzikale geroezemoes zitten nog vele middeleeuwse schatten verborgen.

Zo drinken bezoekers van het museum nog dagelijks een kopje koffie in een 16e eeuwse grafkapel en is er achter de bar een prachtige 14e eeuwse muurschildering te vinden. Op andere plekken zijn er nog meer eeuwenoude fresco’s in het overwegend witte interieur van de kerk te bewonderen. Het zijn met name deze verborgen schatten die Museum Speelklok haar bezoekers heel graag laat zien. Joline Wijnands-Stoffel, kunsthistorica en samensteller van de presentatie Thuis in de Buurkerk, neemt bezoekers graag mee tijdens de exclusieve rondleiding door de Buurkerk. Een toelichting van de fresco’s staat daarin centraal, maar uiteraard wordt er ook stil gestaan bij de rijke geschiedenis van de Buurkerk en haar verrassende, historische elementen.

De rondleidingen vinden iedere vrijdag in november plaats om 14.00 uur en duren ongeveer een uur. Op voorhand reserveren kan door te mailen naar info museumspeelklok.nl. Deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum. Er wordt dus geen extra toeslag voor de rondleiding gevraagd.