Opening 30 juni '23

Nieuws

Wethouder Rachel Streefland opent zomerseizoen 2023

30 juni 2023

Met meer dan 100 aanwezigen is de start van het nieuwe seizoen gevierd in de jarige Pieterskerk.

Vice-voorzitter Stijn Terlingen blikte terug op de ontwikkeling die de stad heeft doorgemaakt de afgelopen 40 jaar. In 1983 werd immers Kijken Kijken Utrecht opgericht. Niet alleen is Utrecht in inwoneraantal enorm gegroeid, ook is de kennis van en de waardering voor het cultureel en religieus erfgoed sterk gestegen.

Wethouder Rachel Streefland benadrukte in haar speech dat Utrecht dé kerkenstad van Nederland is (foto hieronder). Dat zou niet mogelijk zijn zonder de tomeloze inzet van de vele bevlogen vrijwilligers, die samen zoveel voor de stad betekenen. In samenwerking met organisaties als Centrum Management Utrecht, Utrecht Marketing en het Museum Catharijneconvent zorgt KKU ervoor dat het grote publiek, geïnteresseerd in het religieus erfgoed, steeds beter de weg kan vinden. De gemeente wil zich de komende jaren overigens ook inspannen voor renovatie van de verduurzaming van de monumentale panden.

Na de prachtige muziek van Paradis en de introductie van de nieuwe projectcoördinator, heeft de huismeester van de Pieterskerk, Katrijn Kuypers uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van de Pieterskerk verteld. De laatste grote restauratie vond plaats in de jaren ’60, en het is nu, 975 jaar na de inwijding van de kerk, een mooi moment om de stand van zaken van het meest recente onderzoek te bundelen. Onder redactie van Kaj van Vliet, rijksarchivaris van het Utrecht Archief, komt in september een nieuw boek uit ‘de Utrechtse Pieterskerk’, uitgegeven door Uitgeverij Matrijs.