Opening 30 juni '23

Nieuws

Museum Speelklok zet Buurkerk in de schijnwerpers

04 juni 2019

Vanaf 2 juni wordt de Utrechtse Buurkerk, het huis van Museum Speelklok, in de schijnwerpers gezet. Met de presentatie Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak wordt er gehoor gegeven aan de grote belangstelling van museum- bezoekers voor de locatie; de beeldschone eeuwenoude kerk en haar rijke schat aan verhalen. 

Tijdens een bezoek aan Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak komt de fascinerende geschiedenis van de kerk aan de hand van historische verhalen en objecten tot leven. Al vanaf het jaar 1000 weet de gewone Utrechter heil bij haar te vinden. De Buurkerk lijkt onsterfelijk en krimpt en groeit, doorstaat branden, beschietingen en de reformatie. Liefkozend werd ze ‘ecclesia civilis’ genoemd, ofwel een kerk voor de buren.

Rots in de branding

Als rots in de Utrechtse branding is de Buurkerk op velen manieren ingezet; als verkeersader verbond ze noord met zuid, als begraafplaats, trouwlocatie, als hooimagazijn, bakkerij en stal tijdens de Franse bezetting. Er is gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog en er zijn distributiebonnen uitgedeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aangebouwde cel was voor 57 jaar het huis van de ingemetselde Suster Bertken en sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is de kerk het onderkomen van Museum Speelklok.

Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak
2 juni 2019 t/m 5 jan 2020
Kijk voor extra activiteiten op www.museumspeelklok.nl
Museum Speelklok hanteert entreeprijzen. Deze zijn tevens te vinden op www.museumspeelklok.nl