Kleurrijk interieur van de Gertrudiskathedraal

Nieuws

Belevenissen van een gids in de Nicolaïkerk

21 oktober 2021

In grote lijnen zijn er volgens mij twee soorten bezoekers: bèta mensen, die regelrecht op het uurwerk uit 1585 afstevenen terwijl anderen een verhaal zoeken. In ieder geval heb ik een KKU-gids ooit de werking van het uurwerk uit horen leggen. Een goede kennis van mij, die daar getuige van was heeft het er nog over. Volgens hem stelde de gids na afloop nog vragen om te testen of zijn boodschap wel was overgekomen. Zelf sleep ik desgewenst bezoekers mee naar de acht panelen van Cornelis Groeneveld onder het hoofdorgel op de binnenzijde van de oorspronkelijke toegangsdeur. Daar vertel ik dan het een en ander over, waarbij ik ook put uit wat sommige bezoekers te melden hadden. Zo was er eens een heer, die regelrecht op de afbeelding van de kruisiging afstevende en zei " Kijk hier zegt Jezus tegen Maria: Vrouw zie uw zoon." En tegen Johannes aan Zijn linkerzijde "Zie uw moeder". Dat vergeet ik dan nooit meer.

Ook nam ik een bezoeker eens mee naar deze deur, nadat de man, die zichzelf een koeienboer uit Nieuw-Zeeland noemde, zich als een ware voordrachtskunstenaar liet kennen. Deze man liet bij de afbeelding van de verdrijving uit de Hof van Eden weten, dat wat er ook afgebeeld was Adam en Eva GEEN navel hadden, want ze waren immers door God Zelf geschapen. Hij had een vettig petje op, wat mij er niet van weerhield te zeggen "Ik neem mijn petje voor u af.

In de grafkapel van Lynden van Luneburg protesteerden eens twee keurige Engelse dames, toen ik zei, dat het Grafbord daar stamde uit de Franse tijd. Ik meende dit zo ergens te hebben gelezen. Ik heb om toch wat overeind te blijven nog het gebed van Macbeth nadat hij koning Duncan vermoord had, genoemd: "My words go up, my thougts remain below, words without thougts never to heaven go". Ze kochten nog wat ansichten en gaven me een hand bij vertrek. Kort erna ben ik nog naar de overkant van het Louis Hartloopercomplex geweest waar het monument uit 1913 staat met de aftocht van de Fransen over het Ledig Erf uit 1813.

Onze teamleider heeft gelijk; ik beleef best veel voldoening aan een beetje palaveren in de altijd jeugdige Klaaskerk.

Ezra Oudenaarden
KKU-gids Nicolaïkerk