Kerken Kijken _ door Nina Slagmolen 2019-45

Agenda

Vioolconcert Aurore in de St. Gertrudiskathedraal

04 juli 2021

Yuri Shundyak is geboren in Odessa, Oekraïne. Toen hij 3 jaar oud was verhuisde hij met zijn ouders naar Nederland. Zijn eerste kennismaking met de viool maakte hij in zijn geboortestad bij Anna Lapteva. In Nederland begon hij zijn vioollessen bij Alla Kim, violiste van het Radio Filharmonisch Orkest, bij wie hij zijn hele schoolperiode heeft mogen studeren. Yuri zat op de Kathedrale Koorschool in Utrecht, waar ze naast gewone vakken ook leerden zingen. Een grote invloed op zijn ontwikkeling als musicus had ook de Academie Muzikaal Talent, waar hij behalve in het spelen van concerten ook les kreeg in theorie en ensemblespel. Op dit moment studeert Yuri in zijn vierde jaar conservatorium in Sint-Petersburg, in de klas van professor Mikhail Gantwarg. Yuri heeft opgetreden als solist en in verschillende ensembles in vele Europese landen en probeert open te staan voor een breed repertoire van barok tot hedendaagse componisten. Ook heeft Yuri een fascinatie voor Slavische volksmuziek, hij probeert oude rustieke liederen en dansen te vinden en besteedt zijn vrije tijd om ze te bewerken.

Shundyak over het programma: “Terugkijkend op een moeilijk en naar binnen gericht jaar, wil ik de viool als een solo instrument tonen. De 3 sonates en 3 partitas van Johann Sebastian Bach worden ook wel gezien als “de Bijbel” van het vioolrepertoire en zijn daarmee uitermate geschikt om de viool als solo instrument te tonen. De 6 sonates van de Belgische violist Eugéne Ysaÿe zijn dan weer een hommage aan Bach en hierdoor een interessante aanvulling. Voor dit programma zijn twee sonates uitgekozen van elke componist. De stukken maken vele, zeer verschillende, muzikale wendingen en slepen je mee in een reis van gevoelens.”

In verband met de corona voorzorgsmaatregelen is reserveren voor dit concert vereist. Dat kan door een e-mail te sturen naar: gertrudis.cultuur okkn.nl onder vermelding van naam, aantal gasten binnen hetzelfde huishouden en telefoonnummer. De organisatie stuurt dan, afhankelijk van de coronamaatregelen, een bevestigingsmail als het mogelijk blijkt om in de kerk aanwezig te zijn. Ook zal dit concert online te beluisteren zijn op het YouTube kanaal van Oud-Katholiek Utrecht.