Kerken Kijken _ door Nina Slagmolen 2019-45

Agenda

Pour une femme, Gregoriaanse gezangen in de Pieterskerk

29 maart 2019

Voces Caelestes o.l.v. Hanneke van de Grinten zingt uit het gebedenboek van Maria van Gelre Gregoriaanse gezangen

Tombeau pour Maria van Gelre – Daan Manneke

 

Voces Caelestes 2019-03-29 1, voorzijde flyerPour une femme: gregoriaanse gezangen afgewisseld met teksten uit het 15de eeuwse gebedenboek van Maria van Gelre, op muziek gezet door Daan Manneke voor meerstemmig vrouwenkoor en althobo.

Marie d’Harcourt (1380-1429), ofwel hertogin Maria van Gelre, liet in 1415 een gebedenboek maken dat beschouwd wordt als het belangrijk-ste in Nederland gemaakte verluchte hand-schrift uit de vroege 15de eeuw. In 1405 werd Maria uitgehuwelijkt aan Reinald IV, hertog van Gulik en Gelre. Zij was goed opgeleid en zelfverzekerd, Maria leerde de taal van haar nieuwe gebieden snel kennen en speelde waar mogelijk een bestuurlijke rol. Het huwelijk bleef echter kinderloos. Het gebedenboek is het meest tastbare dat we van haar over hebben.

De Nijmeegse vrouwenschola Voces Caelestes (opgericht in 2010) is gespecialiseerd in het zingen van gregoriaans. Het koor is niet kerkgebonden. Het gregoriaans vraagt om een lijfelijke, beweeglijke Voces Caelestes 2019-03-29 2, achterzijde flyermanier van zingen die weldadig is voor lichaam en geest. Voces zong op het Nederlands Gregoriaans festival in ‘s-Hertogenbosch in de kerk der Friezen in Rome en het Gregoriaans Festival in Essen (D). In elk programma wordt ook meer-stemmig gezongen, vaak speciaal voor Voces gecomponeerd. Ook het werk Pour une femme op teksten uit het gebedenboek van Maria van Gelre door Daan Manneke is speciaal voor Voces Caelestes geschreven.

Dirigente en hoboïste Hanneke van de Grinten studeerde schoolmuziek en hobo aan het Kon. Conservatorium in Den Haag. In 2008 maakte zij kennis met het gregoriaans en nam lessen bij Hans Leenders, Marcel Zijlstra en volgde de opleiding aan de Folkwang universiteit in Essen bij Stefan Klöckner. In maart 2017 richtte ze het Gregoriaans Instituut Nijmegen op.

www.vocescaelestes.nl

29 maart, 20.15 uur Pieterskerk, Utrecht

entree Utrecht € 15,00 / € 10,00

6 april, 16.00 uur Munsterkerk, Roermond

entree Roermond: Collecte