Kerken Kijken _ door Nina Slagmolen 2019-45

Agenda

Orgelconcerten in de Buurkerk

13 juli 2022

Deze zomer staat het kerkorgel van Museum Speelklok opnieuw in de schijnwerpers tijdens een serie van vier lunchconcerten! Iedere woensdag in juli spelen getalenteerde, aan het conservatorium geschoolde organisten rond lunchtijd op het Witte-orgel.

Ze spelen klassieke meesterwerken en laten zich voor hun programma inspireren door de muziek die te horen is op de Dubbele Ruth, een uniek draaiorgel dat repertoire speelt van een klassiek orkest. 

Je hoort niet alleen stukken van bekende componisten als Johann Sebastian Bach, Robert Schumann en César Franck maar ook een bonte verzameling van minder bekende componisten uit eind negentiende, begin twintigste eeuw. Componisten die vaak vergeten zijn maar die prachtige stukken hebben geschreven in het wat lichtere, symfonische genre. Eén stuk uit het programma zal te horen zijn op de Dubbele Ruth.

 

De organisten:

Woensdag 6 juli: Laurens de Man
Woensdag 13 juli: Dirk Jan Versluis
Woensdag 20 juli: Gerben Budding
Woensdag 27 juli: Jos Maters

 

Praktische info: 

Woensdag 6 juli, 13 juli, 20 juli en 27 juli 
Van 11:45 – 12:15 uur 
Toegang met entreebewijs museum 
Prijs los kaartje: €4,50

 

Over het Witte-orgel in Museum Speelklok
Het huidige kerkorgel in de Buurkerk is het enige muziekinstrument in Museum Speelklok dat niet automatisch speelt. Het staat op naam van J. Bätz & Co. (Utrecht 1883). In 1826 trad de Duitse orgelbouwer C.G.F. Witte in dienst bij de gebroeders Bätz in Utrecht. In 1831 werd hij compagnon; zoon Johan Frederik Witte nam het bedrijf na het overlijden van zijn vader in 1873 over. Hij was onder meer verantwoordelijk voor dit orgel in de Buurkerk.

Het orgel heeft een rijke, volle klank en is, behalve voor de kerkdienst, ook veel gebruikt voor concerten en radio- en plaatopnames. Kerkorgels van Witte hebben nog steeds een zeer goede naam als het gaat om kwaliteit, dus we zijn blij dat deze nog geregeld bespeeld wordt in ons museum! En kijk vooral ook eens naar de mooie middeleeuwse fresco’s waarmee het orgel omringd wordt.