Kerken Kijken _ door Nina Slagmolen 2019-45

Agenda

Concert Ensemble Romancero

05 juli 2019

Lunchconcert in de reeks Kerken LuisterenRomancero

Mirjam Wesselink de Barrientos (sopraan), Michael Benedik (gitaar) en Rodrigo Barrientos (percussie)
Thema: A la vida Bona/ Een Muzikale Ode aan het Leven

Programma:
Een uitbundig kleurrijk programma met Chaconnes, Romances en Ballades vanaf de middeleeuwen tot aan de vroege romantiek, muziek van niet alleen Spaanse meesters als Encina, Vasquez of Lorca maar ook van liedboeken uit de Lage Landen zoals de Souterliedekens of het Gruuthusehandschrift. Het pad leidt hierbij langs pieken en dalen van bewogen hartstocht, intense vreugde, opzwepende ritmiek en innerlijke verstilling.

Op het programma staan o.a. de Spaanse romances van “Don Boyso” en de inhalige “Don Dinero”, bewogen Cantigas de Santa María, liefdesliederen uit de lage landen, het Palestinalied (een kruisvaarderslied) en komische liederen zoals “Het zoude een Mersenier“ over een ondeugende marskramer en de feestelijke chaconne ‘’ A la vida bona’’, dat een ode is aan het goede leven…..werken van Lorca, García, Alfonso el Sabio, van der Vogelweide, Encina, Gruuthuse en Arañés.


De Musici:

Mirjam Wesselink de Barrientos, sopraan, begon haar muziekstudie op de piano aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en sloot deze met goed gevolg af met hoofdvak zang aan de Hoge School van de Kunsten Utecht bij Marianne Blok (techniek en opera) en Hanneke Laméris (lied interpretatie). Opera-Masterclasses volgde ze o.a. bij Mia Besselink en Christina Deutekom.
Zij legde zich toe op de vertolking van Spaanstalige liederen en het Italiaanse klassieke repertoire, muziek met welke zij van jongs af aan vertrouwd was en waarmee zij meerdere malen optrad in het Concertgebouw van Amsterdam en voor de landelijke radio en televisie.
Haar discografie omvat o.a. CD “Caminante”,voor welke zij de oud-Spaanse liederen van Federico García Lorca arrangeerde voor zang, viool en piano en, in samenwerking met Michael Benedik, CD “Barcarola”, eveneens met een aantal arrangementen van haar hand, ditmaal op de “Bel Canto” liederen van Rossini en Donizetti voor zang, gitaar en contrabas.

Michael Benedik, gitarist, geboren in Duisburg, studeerde klassiek gitaar aan de Musikhochschule van Dortmund. In Nederland vervolgde hij zijn studie In Utrecht bij gitaarpedagoog en componist Dick Visser.
Tegelijkertijd studeerde hij instrumentatie en compositie bij Hans Cox. Nadat hij in 1986 zijn studie afsloot met het diploma ‘’uitvoerend musicus’’ heeft hij zich ontwikkeld tot een gitarist met zowel een groot klassiek als hedendaags repertoire. Als solist verzorgde hij optredens in de American Church van Parijs, het Bastadfestival (Zweden), Siena, Vuelva en Stockholm en werkte hij mee in producties van Eric Vaarzon Morel. Samen met gitarist Martin Kaay trad hij op in o.a. Vredenburg, de IJsbreker en het Mettmanner-gitarrenfestival in Duitsland.
De laatste jaren ligt het accent op eigen producties,vaak geïnspireerd door flamenco. In Zweden treedt hij jaarlijks tijdens zomerfestivals op met het zijn trio. Voor diverse theatervoorstellingen schreef hij de muziek die hij tevens uitvoert.

Rodrigo Barrientos, is op allerlei gebieden werkzaam in de muziek. Als percussionist is hij als begeleider van oude muziek ensembles actief in Festivals en projecten in onder meer Duitsland, Utrecht en het concertgebouw van Amsterdam. Als producent verzorgt hij klassieke CD producties van musici om hem heen en in opdracht van derden. Als organisator is hij mede oprichter van het muziek productie-huis Barav Music waar hij thematische programma’s/projecten voor grote en kleine podia in binnen en buitenland uitwerkt.

Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 22
Tijd: 13.15 - 14.00 uur
Entree: gratis (collecte na afloop)