Kleurrijk interieur van de Gertrudiskathedraal

Nieuws

Dagexcursies Domkerk-Pieterskerk voor groepen Romaans en gotiek in Utrecht

03 oktober 2019

NIEUW

Dagexcursies Domkerk-Pieterskerk voor groepen
Romaans en gotiek in Utrecht

In dit arrangement kunt u kennismaken met markante voorbeelden van de gotische en romaanse bouwstijl in Utrecht: de gotische Domkerk met een interessante voorgeschiedenis, waaronder ook een romaanse periode, en de romaanse Pieterskerk uit de elfde eeuw in de nabijheid van de Domkerk. Tijdens een plenaire inleiding worden de principes en kenmerken van de twee bouwstijlen toegelicht en ook de verschillen tussen beide. In de daarop volgende rondleidingen in de twee kerken krijgt dit een boeiend vervolg en verdieping.

Domkerk interieurPieterskerk interieur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interieur Domkerk en Pieterskerk. Foto's: Wim van der Ende.

De Domkerk is samen met de Domtoren het bekendste monument van Utrecht. De Dom was hét centrum van religieuze én politieke macht in de Middeleeuwen. De geschiedenis, die zijn sporen duidelijk heeft nagelaten, de gotische architectuur en het interieur maken de Domkerk tot een indrukwekkend geheel.

De Pieterskerk (gebouwd in de jaren 1040-1048) heeft veel van zijn ingetogen en romaanse karakter weten te behouden. Kenmerkend zijn de rozerode zuilen, waarvan er zes nog origineel zijn. Zij zijn elk uit één stuk zandsteen gemaakt. Zeer bijzonder is de crypte onder het koor, met de sarcofaag van bisschop Bernold (1054).

 Programma

10.30-10.50: Ontvangst met koffie/thee/Domkoek in de sacristie van de Domkerk 

10.50-11.15: Welkom en plenaire inleiding Romaans-gotiek

11.15-12.15: Rondleiding in de Domkerk

12.30-13.15: Lunch in de sacristie van de Domkerk

13.15-13.30: Wandeling naar de Pieterskerk

13.30-14.30: Rondleiding in de Pieterskerk

14.30-15.30: Afsluiting met thee/koffie met een petit four in de Pieterskerk

Deelnemers en kosten

De dagexcursies zijn bedoeld voor groepen. De maximum groepsgrootte is 30 personen.

Een standaardexcursie kost € 39,00 pp. Dit is inclusief koffie/thee met een Domkoek bij ontvangst, rondleiding in de Domkerk, lunch in de Domkerk, rondleiding in de Pieterskerk, afsluiting met thee/koffie in de Pieterskerk.

In onderling overleg kunnen ook andere opties worden besproken, zoals een variatie met een eenvoudige lunch of juist met een glas wijn bij de lunch of bij de afsluiting in de Pieterskerk.

Reserveren

Voor reserveringen kunt u terecht bij Utrecht voor Groepen, per e-mail: groepen utrechtmarketing.nl of telefonisch: 030-2360020, o.v.v. Dagexcursie Domkerk-Pieterskerk.

Wij verzoeken u vriendelijk in uw reserveringsaanvraag de gewenste datum, tijd en het aantal personen in de groep te vermelden.

Reserveren voor het weekend is niet mogelijk.

 Informatiefolder