Lutherse Kerk Hamburgerstraat 9

Oorspronkelijk lag op de plek van de Lutherse kerk het 15e-eeuwse Ursulaklooster met de Ursulakapel. In 1743 kreeg de Lutherse gemeente toestemming van het stadsbestuur om de kapel te betrekken, waarna zij het in de jaren 1744-1745 liet verbouwen en uitbreiden. De kapel werd omgevormd tot een lichte, ingetogen zaalkerk met rondboogvensters en drie galerijen. Hoewel de Lutherse gemeente gedoogd werd en zij zich dus niet schuil hoefde te houden, werd waarschijnlijk toch bewust gekozen voor een voorgevel die niet typerend is voor een kerk. De gevel, uitgevoerd in de Lodewijk XIV-stijl, werd voorzien van pilasters en een natuurstenen bekroning. Naast de preekstoel en het uurwerk (1724), springt ook het orgel met zwaan (symbool voor Luther) en twee engelen in het oog. Rond 1745 werd achter dit orgel een grote muurschildering gemaakt. De blauwe gordijnen lijken echt te zijn, maar het betreft een fraai 18e-eeuws voorbeeld van trompe-l’oeil: gezichtsbedrog.

Lutherse Kerk