Ste Gertrudiskathedraal & -kapel Willemsplantsoen 2

Met de bouw van de Ste. Gertrudiskathedraal in de jaren 1912-1914 kreeg Utrecht er een tweede kathedraal bij. Het is de hoofdkerk van de oud-katholieke gemeenschap, die werd gebouwd omdat de naastgelegen Gertrudiskapel te klein was geworden. Het gebouw is in neoromaanse stijl opgetrokken, als eerbetoon aan de afgebroken romaanse Mariakerk. Met deze bouwstijl wilden de oud-katholieken zich bovendien onderscheiden van de rooms-katholieken, die doorgaans in neogotische stijl bouwden. Het interieur met de kleurrijke muurschilderingen, mozaïeken, vloeren en ramen is sinds de bouwtijd vrijwel ongewijzigd. De kerk heeft een interessante inventaris, vooral vanwege de ruim 1700 relieken. Daarnaast bezit de kerk schilderijen van oude Utrechtse meesters zoals Abraham en Hendrik Bloemaert en Jan van Bijlert.

Gertrudiskapel
Dit van oorsprong middeleeuwse woonhuis werd in de 17e eeuw ingericht tot schuilkerk en behoort tot een van de mooiste schuilkerken van Nederland. Het bijzondere interieur is nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat.

Ste Gertrudiskathedraal & -Kapel