Doopsgezinde Kerk Oudegracht 270

Het kerkgebouw uit 1773 oogt aan de voorzijde als een statig herenhuis. Voor de ingebruikname als kerk was in het pand een brouwerij gevestigd. In de loop van de 18e eeuw werd minder streng opgetreden tegen niet-hervormde geloofsgemeenschappen, toch lieten de doopsgezinden een voorgevel bouwen die niet op die van een kerk leek. De gevel kreeg een streng karakter in overeenstemming met de religieuze opvattingen van de doopsgezinden. In het sobere interieur staat een mahoniehouten preekstoel van schrijnwerker Wajon uit 1773. Ook de kerkenraadsbanken aan weerzijden van de preekstoel zijn origineel. Het neorococo-orgel, gebouwd door Bätz en Witte, werd in 1870 aangeschaft. De kerk heeft een opstelling van een ‘vrouwenblok’. De vrouwen zaten tot de opheffing van de gescheiden zitplaatsen in 1926 in het midden met de mannen om hen heen. Deze scheiding van mannen en vrouwen zou verwijzen naar het roerige verleden waarin vervolgingen plaatsvonden.

Doopsgezinde Kerk