St Catharinakathedraal Lange Nieuwstraat 36

De orde van de karmelieten begon in 1468 met de bouw van de St. Catharinakerk, als onderdeel van hun klooster. Uiteindelijk werd de kerk midden 16e eeuw door de johannieters voltooid. Vanaf 1580 diende het gebouw als gereformeerde kerk. In 1840 werd het als enige middeleeuwse kerk in Utrecht officieel teruggegeven aan de katholieke gemeenschap. In 1853 werd de kerk bovendien verheven tot kathedraal. Daarna kreeg de kerk een neogotisch interieur, met onder meer beeldhouwwerken en de cathedra (bisschopsstoel, 1868) van het bekende atelier van Friedrich Wilhelm Mengelberg. De voorgevel naar ontwerp van architect A. Tepe uit 1900 is geïnspireerd op de façade uit de 16e-eeuw. Tijdens een grote restauratie (1955-1970) werd het interieur, op basis van oude tekeningen, grotendeels teruggebracht naar de situatie van 1636. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is een aantal neogotische interieurstukken teruggeplaatst, waaronder een aantal kalkstenen beelden en de 14 kruiswegstaties van Mengelberg uit 1898.

St Catharinakathedraal