St Willibrordkerk Minrebroederstraat 21

In de jaren 1875-1877 werd de St. Willibrordkerk gebouwd naar ontwerp van architect Alfred Tepe. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van de Utrechtse School van de neogotiek. Het sobere exterieur van de kerk vormt een groot contrast met het zeer uitgebreid en kleurrijk gedecoreerde interieur. Verschillende kunstenaars van het St. Bernulphusgilde werkten samen en creëerden een zogenaamd Gesamtkunstwerk, een samenhangend geheel van verschillende kunstvormen. Vrijwel de gehele kerk is beschilderd. Naast religieuze thema’s zijn er ook veel symbolische en decoratieve vormen en figuren weergegeven. Deze kleurrijke schilderingen vormen een eenheid met de verschillende andere onderdelen van de kerk, waaronder de houtsnijwerken en glas-in-loodramen waarin het leven van St. Willibrord wordt afgebeeld. In 2005 werd een grote restauratie voltooid, waardoor het unieke interieur met zijn kleurenpracht bewaard is gebleven. Het belangrijkste deel van de kerk, het koor, is het meest uitgebreid gedecoreerd. Centraal staat de symboliek van het Heilig Sacrament.

St Willibrordkerk