Pieterskerk Pieterskerkhof 3

De Pieterskerk werd gebouwd in de jaren 1040 -1048 in opdracht van bisschop Bernold en werd gewijd aan de apostel Petrus. De kerk heeft veel van zijn ingetogen en romaanse karakter behouden. Kenmerkend zijn de rozerode zuilen, waarvan er zes nog origineel zijn. Zij zijn elk uit één stuk zandsteen gemaakt. De andere zuilen zijn bij de restauratie van 1954 -1970 achterin de kerk geplaatst. Zeer bijzonder is de crypte onder het koor, met daarin de (lege) sarcofaag van bisschop Bernold uit 1054. In de kerk bevindt zich ook een beschilderd graf uit de 13e eeuw. De kleurrijke muurschilderingen dateren deels uit de 12e eeuw. In 1965 werden onder de kerkvloer vier 12e-eeuwse zandstenen reliëfs aangetroffen die samen de kruisiging en wederopstanding van Christus verbeelden. De beeldhouwwerken werden bij de trap naar het hoogkoor geplaatst, zeer waarschijnlijk op hun oorspronkelijke plek. Sinds 1656 is de kerk in gebruik bij de Waalse Gemeente Utrecht.

Pieterskerk