Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 9

De Nicolaïkerk dateert van het begin van de 12e eeuw. Het is een van de vier middeleeuwse Utrechtse parochiekerken. De kerk werd in de 15e eeuw verbouwd tot een gotische kerk, maar de romaanse oorsprong blijkt onder meer uit enkele pijlers en aan de westgevel met de twee torens. Doorgaans hadden parochiekerken maar één toren. De zuidelijke toren werd in 1586 opgehoogd in baksteen, de grijze strepen zijn erop geschilderd om tufsteen te imiteren. Tussen 1465 en 1479 werd de kruisbasiliek verbouwd tot een hallenkerk, naar de plannen van dombouwmeester Jacob van der Borch. Bijzonder is de 14e-eeuwse gewelfschildering in de viering voor het koor, met ornamentele en geometrische vormen. Naast eigen interieurstukken zoals meerdere orgels, zijn er ook kunstschatten uit andere kerken te zien. Het grote orgel, vervaardigd door de firma Marcussen in 1953, is gebouwd naar 17e-eeuwse voorbeelden uit Noord-Duitsland. De kerk wordt tevens gebruikt als expositieruimte voor het Centraal museum.

Nicolaïkerk