St Augustinuskerk Oudegracht 69

De St. Augustinuskerk is een waterstaatskerk (gebouwd onder toezicht van het Ministerie van Waterstaat) uit 1840 en is de eerste nieuw gebouwde katholieke kerk in Utrecht sinds de Reformatie. Het kerkgebouw is ontworpen door architect K.G. Zocher. De kerk valt met haar neoclassicistische voorgevel meteen op tussen de andere gebouwen. Het front met monumentale zuilen doet denken aan een oude Griekse tempel. Opvallend is dat de kerk ‘verkeerd om’ staat. Doorgaans is het koor naar het oosten gericht, maar dan zou in dit geval de indrukwekkende voorgevel aan de kleinere Rozenstraat komen te liggen in plaats van aan de Oudegracht. Rechts van de kerk werd in 1954 de Mariakapel gebouwd, uit dankbaarheid voor het voortbestaan van de parochie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het neobarokke interieur wordt gedomineerd door het uitgebreid gedecoreerde hoofdaltaar en de zijaltaren, gemaakt door Prosper Venneman in 1857. De heiligenbeelden, kruiswegstaties, preekstoel en grote kroonluchter maken het lichte interieur compleet.

St Augustinuskerk